Rakyat gembira berita perkahwinan Raja Nazrin

KUALA KANGSAR 8 Mei – Rakyat Perak melahirkan rasa gembira dan menyambut baik berita perkahwinan Raja Muda, Raja Perak, Dr. Nazrin Shah yang akan berlangsung 17 Mei ini di Istana Iskandariah, Bukit Chandan di sini.

Mereka turut menyatakan rasa syukur dengan berita berkenaan yang diumumkan semalam oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Iskandariah, Datuk Seri Raja Mansur Raja Razman.

Mohd. Roslee Mat Som, 45, pekerja Istana Iskandariah yang telah berkhidmat selama 15 tahun, melahirkan rasa gembira dengan pengumuman berkenaan dan menyifatkan perkahwinan itu tepat pada masanya.

“Saya tidak terkejut dengan berita itu kerana memang rakyat sudah lama menunggu seseorang untuk mengisi jawatan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Besar Perak,” katanya ketika ditemui Bernama di sini hari ini.

Rakan sekerjanya, Abdul Risham Idris, 26, turut sepakat dengan Mohd. Roslee dan berkata, sudah sampai masanya Raja Nazrin Shah mempunyai teman hidup dan bersama-sama menaungi pentadbiran negeri Perak.

Rohana Syaaban, 42, yang juga berkhidmat dengan Istana Iskandariah sejak 14 tahun lepas, pula berkata: “Sebelum ini saya hanya menjaga kecantikan pemandangan di istana tetapi mulai hari ini sehingga minggu depan, saya berbangga kerana akan menjaga kecantikan istana untuk majlis perkahwinan Raja Muda Perak.”

Peniaga kraf tangan di pekan Kuala Kangsar, Zalihaha Mat Kasa, 60, berkata, perkahwinan Raja Nazrin Shah melengkapkan perjalanan diri baginda kerana seorang raja itu perlu ada permaisuri di sisinya.

“Baguslah baginda mendirikan rumah tangga sebab lama sangat baginda seorang. Rakyat pasti bahawa pilihan Raja Muda adalah seorang wanita yang layak dan istimewa serta sesuai dengan baginda,” katanya.

Peniaga di medan selera Sungai Perak di sini, yang hanya mahu dikenali sebagai Yahya, turut melahirkan rasa gembira dan tidak sabar untuk meraikan majlis perkahwinan pasangan diraja itu.

“Yalah, sampai bila Raja Muda mahu membujang, sudah sampai masanya untuk baginda berteman,” katanya.

Seorang peniaga di Ipoh, yang mahu dikenali sebagai Wong, pula berkata, rakyat Perak sudah pasti akan berbangga dan menumpang kegembiraan dengan perkahwinan Diraja itu.

“Kita berbangga kerana mempunyai Raja Muda yang berpengetahuan luas dan memahami hati rakyat. Sudah tentu kita turut gembira dengan perkembangan ini,” katanya.

Tinjauan Bernama mendapati beberapa persiapan di istana seperti pemasangan khemah, persiapan untuk santapan di dewan dan kerja mencantikkan bangunan istana, pintu-pintu utama serta persekitarannya, telah dimulakan.

Pengurus Resort Sungai Perak, Norlida Adnan, berkata, semua bilik di resort berkenaan telah ditempah sepenuhnya sempena majlis perkahwinan itu.

“Bermula minggu depan semua bilik di resort ini telah ditempah, tiada lagi yang kosong. Saya juga difahamkan semua bilik Rumah Rehat Kuala Kangsar telah juga ditempah,” katanya.

Resort berkenaan akan dijadikan pusat media bagi majlis itu.

Orang ramai di Ipoh dan Kuala Kangsar akan berpeluang mengikuti secara langsung istiadat perkahwinan itu melalui skrin gergasi di Taman Budaya Kuala Kangsar.

Bernama

http://www.home-income-team.com/t/goldmine/gdi

1000s of people worldwide are earning quiet fortunes, from their homes, even while they sleep. Are you next?

Get started for free right now!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: